in , , , ,

Duyunca Şaşkınlığa Uğrayacağınız Geçmişte Yalan İlgin Deneyler

Dünya tarihinde deneyler bir buluşa ve fayda mekanizmasına hizmet etmek için yapılır. Bazen ilginç deneyleri yapan bilim adamlarını görürsünüz . 1912 yılında Amerikalı fizyolog iki kafalı bir köpeği oluşturmak istiyordu. Dr. Guthurie bir köpeğin kafasını kesip başka bir köpeğe nakil etti. Kesilen kafa destek aletleri ile bir müddet yaşadı fakat öldü. Amacına ulaşamayan Guthurie yaptığı garip deneyden dolayı Nobel ödüllerine aday gösterilmedi.

Duyunca şaşkınlığa uğrayacağınız geçmişte yapılan ilginç deneyler tarihe üçüzler deneyi olarak da geçmiştir.  Yıl 1961 genç bekar bir kadın doğum için hastaneye kaldırılır. Dördüz doğurur ve çocuklardan biri doğumda ölür. Yaşayan üç bebek tek yumurta ikizi gibi  aynıdırlar. Genç kadın çocukları istemez . Newyork’taki evlat edindirme merkezine gönderilirler . Olaylar bundan sonra gelişmeye başlar. Dönemin ünlü psikoloğu Dr Peter çocukları bir deney konusu yapar.

Farklı üç aile buldular eğitim durumları yaşam şekilleri farklıydı. Sosyal durumları ve yaşam şekilleri de amaç üç farklı aile üç aynı bebeği büyütecek ortaya nasıl karakterler ortaya çıkacaktı. Bebekleri verirken üçüz olduklarını söylemediler

Duyunca şaşkınlığa uğrayacağınız geçmişte yapılan ilginç deneyler sonucunda bebekler büyüdü. Tesadüf eseri birbirlerini yolda görüp buldular ve buluştuklarında yirmi yaşındaydılar.  Dr Peter bu deneyde neyi amaçladı bulguları nedir açıklanmadı veriler gizlendi. 2066 Yılına kadar açılması yasaklandı. Üçüzlerin durumu 2018 yılında beyaz perdeye konu olmuştur. Üçüzler 20 yılın kendileri için bir kayıp ve haksızlık olduğunu düşünüyor. 

1939 yılında Amerika da Lova üniversitesinde bir grup çocuk seçildi amaç kekemeliğin sonradan öğrenilen bir davranış olduğunu kanıtlamaktı. Farklı yaş guruplarındaki çocuklara kötü hikayeler anlattılar ve ileride kekeme kalacaklarını söylediler. Asla konuşmamaları gerekiyordu. Çocuklar korkudan sustular. İçine kapanık pasif bir karakter sergilediler.

Teori ispatlanamadı çocuklar kekeme olmadılar. Ancak sürekli kekemelik telkini yapılan çocukların psikolojisi bozuldu ve kaygı bozukluğu yaşadı. 2003te bu çalışma ”canavar  çalışma ”diye adlandırıldı. Çalışmanın bilimsel bir katkısı olmadığı tam tersine zarar verdiği görüşüne varıldı. Üniversite kınandı ve 2007 yılında yüklü bir tazminata mahkum edildi. 

Duyunca şaşkınlığa uğrayacağınız geçmişte yapılan deneyler bilimsellikten uzak  kişilerin hayatında olumsuz izler bırakmıştır Bilim insanoğluna fayda sağlamak için kurulmuş bir sistemdir. Bazı ülkeler  ya da kurumlar tasarladıkları bilim dışı düşünceleri deney olarak yapmayı başarmışlardır. Sonu hayal kırıklığı olmuş sadece şaşkınlık ve üzüntüyle anılmışlardır.

What do you think?

Bir yanıt yazın

GIPHY App Key not set. Please check settings

Dolunay Burçları Nasıl Etkiler?

Dünyaca Ünlü Kişilerin Otomobillerini Öğrenmek İster Misiniz?