Lezzeti ve bereketi ile dillere destan tarçın, dünyanın her yerinde sevilen ve sıkça harcanan baharatlardan biri. Geçmişte krallara ve hükümdarlara hediye edilen bir baharat olmasının yanında, bir çok hastalığın semptomlarının rahatlatılmasında da destekleyici bir role sahip. Tarçın ağaçlarının iç kabuğundan elde edilen tarçın, toz formuyla tatlı ve tuzlu bir çok yemek ve hamur işi tarifinde yer alıyor. Lezzetli içeceklerde de tat vermesi için sıkça kullanılıyor. En başta da tarçın çaylarında. Eşsiz kokusuyla kendine çeken tarçın faydalarını ve çok tüketildiğinde oluşabilecek yan etkileri nolduki.com un sizler için hazırladığı yazının devamında okuyabilirsiniz.
İnsan sağlığını destekleyen antioksidanları da içerisinde bulunduran tarçın özellikle polifenol açısından zengin bir baharattır. İçindeki antioksidanlar sebebiyle şeker hastalığı, kalp hastalıkları ve kanser gibi hastalıkların tedavisinde serbert radikallerin vücutta oluşturduğu oksidasyonla savaşmada önemli bir rolü vardır.
Vücuttaki iltihaplanma ile savaşan tarçın, kan dolaşımında, karaciğer fonksiyonlarının iyileştirilmesinde ve kolesterol seviyelerinin dengede tutulmasında yardımcıdır. Cilt sağlığını korurken, vücutta kolajen üretilmesini arttırır. Ciltte akne oluşumunun da önüne geçer. Antibakteriyel özelliği vardır. Bu sayede eğer sivilcelere lokal olarak uygulanırsa iyileşmelerini sağlayabilir. İçinde bulunan sinnamaldehit ile kan akışını hızlandırıp saçlarınızın sağlıklı bir şekilde uzamasını sağlarken sebum dengesini düzenleyip kepeği de önler. Antifungal özelliği vardır, mantar enfeksiyonları ile de savaşır. Adet sancılarının bastırılmasına yardımcı olur.
Kilo vermeye çalışanlar için dosttur. Yağ yakımını destekleyen tarçın kan şekerini dengeleyerek tatlı krizlerinin önüne geçer.
Bağışıklık sistemini güçlendiren içereklere sahip olduğu için soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıklarda semptomların hafifletilmesine yardımcı olur. Ayrıca boğaz enfeksiyonlarında da etkilidir.
Ağız kokusunun giderilmesinde büyük etkisi vardır. Diş çürümesini önlemeye yardım ederken genel vücut sağlığını destekler.
Tükettiğimiz her şeyde olduğu gibi tarçın ve tarçın çayını tüketirken de dozajını iyi belirlemeliyiz. Aksi halde fayda için tükettiğimiz bu şifalı kaynaklar vücudumuzda tahrişe, alerjiye ve toksin birikmesine sebep olabilir. Günde en fazla bir çay kaşığı kadar toz tarçının diyetinize eklenmesi kafidir. Yaz ve kış aylarında sağlığınızı desteklemek için kullanabileceğiniz tarçın çayı dengeli tüketildiğinde sağlığınıza oldukça faydası olacak bir çaydır.
Yazımızda yer alan bilgiler bilimsel kaynaklar kullanılarak genel bilgilendirme amaçlı hazırlanmıştır. nolduki.com tarafından hazırlanan bu yazı herhangi bir uzman tavsiyesi içermemektedir. Herhangi bir rahatsızlığınız varsa tarçın çayı tüketmeden önce lütfen doktorunuza danışın.
GIPHY App Key not set. Please check settings