in , , , , ,

Neden Yaşlanıyoruz?

Seçim şansı verilseydi hangisini tercih ederdiniz; daha uzun yaşamayı mı yoksa sağlıkla geçen güzel ama kısa bir ömrü mü? Peki yaşlılıkla beraber gelen hiçbir sıkıntıyla uğraşmadan mutlu ve sağlıklı ortalama bir hayat sürdürmenin mümkün olduğunu söylesek ne derdiniz? nolduki.com olarak yaş almadan yaş almanın yöntemlerini sizler için araştırdık.
Gelişen teknoloji ve sağlık sektörü sayesinde daha uzun yaşamak artık mümkün. WPP’nin 2018 senesi raporuna bakılırsa dünya nüfusunun yaşlı kategorisinde yer alan 65 yaş üstü bireyler yirmi beş sene sonra iki kadına yetmiş beş sene sonra ise üç katına çıkacak. Yani 2100 yılına geldiğimizde dünyada yaklaşık 3.1 milyon yaşlı birey bulunacak. Bunun yanı sıra DSO’nun yaptığı araştırmalar da bu araştırmaları destekler nitelikte.
Halkın yaş ortalamasının artması ve ortalama bir ömür süresinin insanlık tarihinde hiç görülmediği kadar uzaması 21. Yüzyılın en önemli sosyal evrim vakası. Tabii yaş ortalamasının artması beraberinde sağlıklı yaşam takıntısını da getirdi. Oysa geçmişten bugüne uzun ömür yaşama arzusu insanlık tarihi kadar eski. Uzakdoğu Felsefesinden, Yunan Mitolojisine kadar her yerde ölümsüzlük, uzun yaşam hikayeleri ve mitleri ile karşılaşmak mümkün.
Modern tıbbın ve genetik mühendisliğinin yaşadığı gelişmeler sayesinde artık insan fizyolojisi hakkında daha çok bilgiye sahibiz. Bu bilgiler sayesinde yaşlanmanın insan bedeni ve insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerini henüz ortaya çıkmadan engelleyebiliyoruz.
Yeni neslin 65 yaş üzeri bireylerinin kendi ebeveynlerinin aynı dönemdeki sağlığından daha iyi durumda olduğuna dair bilimsel delil çok olmasa da yeni nesilde bireylerin daha sağlıklı, fit ve genç yaşlanmaları bekleniyor. Peki bu beklentinin kaynağı ne?
Biyolojik olarak yaşlanma zamanla bedenimizde çeşitli toksinlerin birikmesi ve hücre yaşlanması olarak tanımlanıyor. Yaşla birlikte gelen tüm hastalıklar aslında hücrelerimizin geri dönüşü olmaksızın bozulmasından sebepli ortaya çıkıyor. Kemik erimesi, bunama, cildimizin yaşlanması gibi tüm belirtiler hücrelerimizin artık yenilenmiyor oluşundan kaynaklanıyor.
İnsan bedeninde yaşanan bu değişimler zamanla hayat kalitemizi ciddi anlamda etkilemeye başlıyor. Ancak yapılan araştırmalara göre bu eskimenin aslında yaş almakla ilgisi yok. Yaşı 70 olup hala fiziksel ve mental olarak inanılmaz derecede iyi durumda olan bireyler var.

What do you think?

Bir yanıt yazın

GIPHY App Key not set. Please check settings

Veganlar için evde hazırlanacak süt tarifleri

Yaşlanmanın Sebepleri