in , ,

Boşanmalarda Mal Paylaşımında Nelere Dikkat Edilmeli?

Boşanma, iki tarafın karşılıklı olarak anlaşamama nedenlerinden dolayı evlilik birliğinin sona ermesidir. Boşanma davası açılırken, örneğin velayet davası da ekstra olarak açılmazken mal paylaşım davası ayrı olarak açılmaktadır. Öncelikle boşanma davası görülür daha sonra ise mal paylaşımı davası görülmektedir.

Boşanmalarda mal paylaşımında nelere dikkat edilmeli denildiğinde ilk önemsenmesi gereken ayrıntı evlilik birliği içerisinde edinilen mallar eşit şekilde paylaşılmalıdır.

Mal paylaşımı davalarında 01.01.2002 tarihinden önce ve sonrası önem taşımaktadır. Medeni Kanun’a göre 01.01.2002 tarihinden önce edinilen mallar kimin üzerine alındıysa, davadan sonra da ona bırakılmaktadır. 01.01.2002 tarihinden sonra ise, evlilik birliği içerisinde edinilen tüm mallar yarı yarıya paylaşılması kanun olarak kabul edilmiştir. Evlilikten önce edinilen mallar mal paylaşımı davasına dâhil edilmemektedir. Boşanmaların mal paylaşımında nelere dikkat edilmeli konusu bu noktada oldukça önemlidir.

Mal Paylaşımında Önemli Noktalar

Boşanmalarda mal paylaşımında nelere dikkat edilmeli konusunda yarı yarıya mal paylaşımında bazı noktalar da yer almaktadır.

• Boşanan kişiler öncelikle kişisel eşyalarını alır. Kişisel eşyalar mal paylaşımına dâhil edilmez. (Kişisel eşya olarak; miras yoluyla elde edilen mallar, manevi tazminat davası sonucu elde edilen para, kişisel kullanım eşyaları)

• Evlilik birliği içerisinde edinilen mallar mal paylaşımı davası esnasında paylaşılmaktadır. Bu kategoriye ise şu mallar girmektedir: Çalışmanın karşılığı olarak edinilmiş mallar, kişisel olan bir üründen elde edilen gelir (ev kirası gibi), iş kazası gibi nedenlerden dolayı elde edilen tazminat gelirleri)

• Evlilik öncesi evlilik sözleşmesi yapan kişilerde, sözleşmede yazan kurallar geçerli olmaktadır.

• Boşanacak kişilerden biri, edinilen malın evlilik öncesinde edinildiğini iddia ediyorsa bunu kanıtlamakla yükümlüdür.

• Birçok davada olduğu gibi mal paylaşım davasında da zamanaşımı söz konusudur. Boşanmaların mal paylaşımında nelere dikkat edilmeli hususunda mal paylaşım davasında zamanaşımı 10 yıldır.

• Boşanma davalarında olduğu gibi mal paylaşım davalarında da Aile Mahkemeleri görev almaktadır.

• Anlaşmalı boşanmalı davalarda mal paylaşım süreci boşanacak kişilerin karşılıklı olarak anlaşması şeklinde sonuçlanmaktadır.

• Boşanma nedenlerinden biri olan aldatma hususunda bazı önemli noktalar bulunmaktadır. Aldatma nedeniyle kusurlu olduğu kanıtlanan kişi, örneğin ev satın alınırken eşine verdiği parayı güncel tutara bağlı olarak geri alabilmektedir.

• Bir mal evlenmeden önce alınıp, taksitleri de evlilik birliği içerisinde ödendiği takdirde hesaplama yapılarak malın bir kısmı diğer eşe verilebilmektedir.

What do you think?

Bir yanıt yazın

GIPHY App Key not set. Please check settings

Biyolojik Yaşlanmayı Önleyebilmek Mümkün Mü?

Bu Tuhaf Hayvanların Varlığını Çoğu Kişi Bilmiyor