in

Savunma Sanayii Başkanlığı deprem bölgesine 8 milyar liralık yatırım yaptı

Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, TUSAŞ, ROKETSAN, ASELSAN, HAVELSAN şirketlerinin deprem bölgesindeki illerde yaklaşık 8 milyar liralık bir yatırım yapacağını ve istihdamda önceliğin afetzedelere verileceğini söyledi. Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci de Savunma Sanayii Başkanlığı’nın Kahramanmaraş ve diğer depremin etkilediği yapacağı yatırımların çok önemli olduğunu belirtti.

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir ile TUSAŞ yetkilileri, Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası’nda sanayicilerle bir araya geldi. Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, savunma sanayisinin Anadolu’nun çeşitli yerlerine yayılmasının önemli stratejilerinden biri olduğunu, bunu da deprem bölgesinden başlatacaklarını söyledi. Savuma Sanayi Başkanlığı’na bağlı şirketlerin bölgede yapacakları yatırımlarda istihdamın dışında iskân da oluşturacağını ifade eden Demir, bu çerçevede yatırımların hemen bitişiğinde çalışanlar için yerleşim yeleri inşa edileceğini belirterek, şöyle konuştu:

“İnşallah deprem bölgesindeki çeşitli illerimizde bunu hayata geçiriyor olacağız. İlk Kahramanmaraş’ta başladık çünkü en hızlı projenin gerçekleşeceği ve kolları sıvayıp da hem TUSAŞ şirketimizin hem Kahramanmaraşlı sanayicilerimizin çok hızlı hareket edebileceklerini gördük. O amaçla ilk planda TUSAŞ şirketimiz Kahramanmaraş’ta muhtelif uçak parçaları üretmek üzere bir yatırım yapacak. Tabii bizim ayırdığımız belli bir konut politikası çerçevesindeki bağışları zaten yapacaklar ama yatırımlar tamamen bağış değil kendi inisiyatifleriyle iş planları çerçevesinde yapacakları yatırımlar olacak. Şu anda planladığımız Kahramanmaraş için yaklaşık 500 kişiye kadar bir istihdam planlıyoruz ama sanayicilerimiz daha uzun vadede daha geniş bir spektrum çizerlerse bu sayının artması mümkün ve yatırımın da inşallah 1 milyar liraya kadar ulaşması daha sonra belki daha fazla olması bekliyoruz.”

 

 

‘YAKLAŞIK 8 MİLYAR LİRALIK BİR PORTFÖY VAR ÖNÜMÜZDE’

Yatırımlarla ilgili ilk durağın Kahramanmaraş olduğunu, daha sonra diğer illere de geçeceklerini kaydeden İsmail Demir, “Bugün programımızda Gaziantep İslahiye, Nurdağı var. Orada yine ROKETSAN ve TUSAŞ’dan beklentimiz karbon elyaf üretimiyle ilgili harekete geçmeleri. Daha sonra Hatay Kırıkhan civarına gideceğiz orada da ROKETSAN’ımızın planladığı silah sistemleri ve roket paçalarıyla ilgili bir yatırımı olacak. Ayrıca POWER şirketimiz de inşallah elektrik-elektronik devrelerle ilgili bir yatırım yapmayı planlıyor olacak. Tabii bugünkü ziyaretimizden sonra diğer illerimize de uğruyor olacağız. Malatya, Elazığ, Adıyaman, Osmaniye ziyaretlerimiz arasında yer almasını planladığımız yerlerden. Malatya’da baskı devre kart üretim tesis ve bilişim sektörüyle ilgili yatırımlar planlıyoruz. Elazığ’da çip kodlama ve yazılım yatırımları planlanıyor. Adıyaman’da kablo konnektör tesisleri yapmayı planlıyoruz. Bunların hepsini topladığımızda yaklaşık 8 milyar liralık bir portföy var önümüzde. inşallah bunu adım adım hayata geçiriyor olacağız. TUSAŞ, ROKETSAN, ASELSAN, HAVELSAN şirketlerimiz başta olmak üzere özel sektör de burada elini taşın altına koyacak. Bu arada Şanlıurfa’da da bir yazılım evi kurmak amacıyla bir faaliyetimiz olacak” dedi.

Sanayi yatırımlarında istihdam edilecek kişilerle ilgili de bazı kriterlerin olacağını belirten Demir, şöyle konuştu:

“Bir kere istihdam şartlarımız olacak, kesinlikle bölgeden olacak. İlk başta afetzede olması, her aileden 1 kişi olması gibi bazı kısıtlayıcı var. Şöyle bir soru geliyor bölgedeki bütün yatırımlar için. Yüksek teknolojiye doğru giden bir yolculuk yapacağız. Peki ‘Bölgede bu şekilde kalifiye eleman insan bulamazsınız’ dediler. Biz, hiç sorun değil, diyoruz. ilk planda diyelim ki 50 kişi ile, 100 kişiyle başladık. Şu anda bile 100 kişiyi planlıyoruz, diyelim 50 kişi var, diğer 50 kişi yok. Hemen 100 kişiyi daha alacağız, gerekli yerlerde eğitimlere başlayacağız. Mesela TUSAŞ’a götüreceğiz bu arkadaşlarımızı, ne kadar sürerse, 6 aysa 6 ay, 1 seneyse 1 sene eğitimler vereceğiz, geri getirip burada istihdam edeceğiz. Tüm şirketlerimiz için bu söz konusu. Yatırım zincirimizde bazıları dediler ki ‘Falanca yatırım için filanca ile gittiğinizde kalifiye eleman bulamazsınız İstanbul’da kalsın.’ ‘Hayır’ dedim, bulamazsak diye bir sorun yok. Bir kere çekirdek olarak bulacağımıza kesinlikle inanıyorum, her bölgenin kabiliyetli insanları var. O anda o iş için yetişmiş olmasa bile zaten belirli bir eğitimi varsa o kişiyi, o işi yapacak hale 6 ayda, 1 sene, 1.5 sene de getiririz, getireceğiz, onlara eğitim vereceğiz.”

‘KAHRAMANMARAŞ, ‘BİZ DE BU UÇAĞI YAPACAĞIZ’ DERSE ÖNÜ AÇIK’

Kahramanmaraş’a yapılacak uçak parçalarının üretileceği tesisin aslında şehre dikilen ilk fidan gibi görülesi gerektiğini de kaydeden Savunma Sanayii Başkanı Demir, “TUSAŞ’ımız çok güzel işler yapıyor, güzel ama sivil havacılık alanında bir uçağımız yok. Siz malum bakanlığınıza aldığınız, Orman Genel Müdürlüğü’nün kullandığı helikopterler, uçaklar var, helikopter siparişleriniz de oldu sağ olun ama peki hem eğitim olarak hem ‘Spor havacılık’ dediğimiz, ‘Amatör havacılık’ dediğimiz bir alan var. O alanda üretilen tek bir uçak bile yok Türkiye’de ve sürekli dışarıdan alıyoruz. Bu kadar KAAN’ı, HÜRJET’i HÜRKUŞ’u yapan bir firmanın bir tek motorlu, pervaneli bir uçağı yapamaması mümkün mü, değil. Peki burada niye yokuz? Yarın Kahramanmaraş ‘Biz de bu uçağı yapacağız’ derse önü açık” diye konuştu.

KİRİŞCİ: BU AÇIKLAMALAR BİZLERİ MOTİVE ETTİ

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci de Savunma Sanayii Başkanlığı’nın Kahramanmaraş ve diğer depremden etkilenen illerde yapacağı yatırımların çok önemli olduğunu belirtti. Demir ve beraberindeki heyete teşekkür eden Kirişci, şunları söyledi.

“Yaklaşık 1milyar liralık bir yatırım ve bu yatırımla beraber başlangıç için belki 120 istihdam olacak ama devamında 250, 500’ye gidecek. Bizi Sayın başkan böyle 500 falan kesmez, Kahramanmaraş işkolik bir şehir, işine aşık bir şehir. Üretmekten, istihdam sağlamaktan, ihracat yapmaktan ve bu memlekete hülasa hizmet etmekten onur duyan, gurur duyan bir şehir.Yıllarca tekstil üzerinden bu şehrin sanayisini ayakta tutmaya çalıştık ama burada bir sanayi alanındaki çeşitlendirme gerçekten bizi çok heyecanlandırıyor, çok motive ediyor. Gerçekten böyle bir özel günde deprem sonrası 90 günü bıraktığımız, kalıcı konutları yaparak vatandaşlarımızın iskanla ilgili konteyner kent sonrası süreci de hızla gerçekleştirmeye çalıştığımız bir dönemde tabir yerindeyse bu gelişiniz, buradaki bu açıklamalarınız bizleri ziyadesiyle motive etmiştir, heyecanlandırmıştır.”

‘DEPREM BÖLGESİNE YATIRIM İHTİYACI GÖRÜYORUZ’

Savunma Sanayi Başkanı İsmail Demir, Kahramanmaraş’ın ardından depremin vurduğu Gaziantep’in Nurdağı ve İslahiye ilçelerini ziyaret etti. İslahiye’deki AFAD Koordinasyon Merkezi’nde iş insanları ile bir araya gelen Demir, deprem bölgelerinde yaraların sarılması noktasında ellerini taşın altına koyacaklarını söyleyerek, Savunma Sanayi Başkanlığı olarak ilk günden bu yana tüm imkanları seferber ettiklerini kaydetti.

Deprem olduktan hemen sonra acil yardımlarla ilgili ellerinde olan teknolojilerin bir kısmını alana gönderdiklerini anlatan Demir, “Savunma Sanayi Başkanlığı olarak ilk günden itibaren şirketlerimizi seferber ettik. Acil ihtiyaçlar için kaynaklar ayırıp acil koordinasyon ve AFAD merkezlerinde takip ederek gerekli destekleri vermeye çalıştık. Ama şurası net, yaraların uzun vadeli sarılması ve kalıcı konut sağlanması bir yandan da kalıcı işyerleri sağlanması ve tesisler sağlamaktan geçiyor. Yine devletimizin seferber olduğu iskan ve konut projeleri yaratmak istedik ama bunun yeterli olmayacağını biliyoruz. İlk günden bu yana acil yardımlarla ilgili elimizde olan teknolojilerin bir kısmını da alana göndermeye çalıştık. Bazılarını ilk defa kurtarma operasyonlarında kullandık. Duvar arkası tespit radarlarımızı gönderdik. 40’a yakın canın kurtarılmasına vesile oldular. Yine dron ile havadan görüntüleme sistemi ile kurduğumuz GSM sistemleri, çubuk kalem kameraları ile elimizden geleni yapmaya çalıştık. Afetlere hazırlık anlamında savunma sanayisi bundan sonra daha fazla katkıda bulunacaktır” dedi.

‘DEPREMDEN ETKİLENEN İLLERDE KATMA DEĞER OLUŞTURULMALI’

Depremden etkilenen illerin hemen hemen her birinde bir faaliyet yapılması ve bir katma değer oluşturulması ile ilgili planlar yaptıklarını söyleyen Demir, “Burada istihdam sağlamak önemli. Savunma sanayimizin Anadolu’muzun çeşitli illerinde yapılanması zaten amaçlarımızdan birisiydi. Bölgede de deprem sonrası yapacağımız destekler anlamlı olabilmesi için sadece iskan değil, istihdam sağlamaktan da geçtiği için savunma sanayi firmalarımızın kolları sıvamalarını ve projeler üretmelerini öngördük. Yaptığımız ön çalışmalar neticesinde depremden etkilenen illerimizin hemen hemen her birinde bir faaliyet yapılması ve bir katma değer oluşturulması ile ilgili planlar yaptık. Kahramanmaraş’ta TUSAŞ’ın başlattığı projeler var. Orada uçak parçaları ile ilgili bir faaliyet başlıyor” dedi.

‘KARBON FİBERİN BÖLGEDE YAPILMASI İÇİN ÇALIŞIYORUZ’

İsmail Demir, depremin vurduğu Nurdağı ve İslahiye ilçeleri için de çalışmalar yaptıklarını belirterek, şöyle konuştu:

“Gaziantep için de İslahiye ve Nurdağı gibi en çok etkilenen ilçelerimizde de kapsamlı bir yatırım yapma ihtiyacı görüyoruz. Birçok alan gözden geçirdik. Öncelikle şirketlerimizin bu alan için düşündüğü karbon fiber üretimi ve karbon fiber sonrasında oluşacak çeşitli kompozit ürünlerinin bölgede yapılabilmesi. Türkiye’de çok ihtiyaç duyulan ve kapsamlı bir yatırım isteyen proje. Bunların en fazla kullanıldığı alanlardan bir tanesi de TUSAŞ’ın ve Roketsan’ın ihtiyacı olan ürünlerde kullanıyoruz. Türkiye’nin çok fazla ihtiyacı var. Bununla ilgili üretim yapan şirketlerimiz var ama yeni üretim kapasitelerinin oluşturulması gerektiğine inanıyoruz. Bir taraftan petrokimya ürünlerini ilgilendiren bir alan diğer taraftan tekstili ilgilendiren bir alan. Hatta oradan da kimyayı ilgilendiren bir alan derken kapsamlı bir yatırım projesi kafamızda var. Bunları gerek şirketlerimiz gerek sanayicilerimizle görüşüp kısım kısım ama nihayetinde bölgeye gerçekten çok fazla katma değer sağlayacak ve Türkiye için önemli ürünler üretecek bir tesis ya da tesisler zinciri yapabiliriz.

Sadece bir tek tesisten konuşmuyoruz. Bölge sanayicileri ile ekosistem oluşturup savunma sanayinin bu ve diğer alanlarına da katkı üretecek formüller oluşturmaya hazırız. O açıdan yaraların uzun soluklu sarılmasının buradan geçtiğine inanıyoruz. Tabii sadece Gaziantep bölgesiyle değil, ileride Adıyaman, Hatay, Malatya, Elazığ gibi illerimizde belki Osmaniye. Kahramanmaraş’a zaten başladık. Bu çerçevede değerlendireceğiz. Amacımız dokunmadığımız il kalmasın, yara sarmak için dokunmadığımız bölgemiz kalmasın diyoruz. Bu tabii bir kalkınma hamlesinin de bir parçasıdır. Sadece deprem sonrası yaraların sarılması değil, yaraların sarılmasıyla beraber bir kalkınma hareketinin de alanımıza yayılmasını da içeren faaliyet olacak. Bu faaliyeti yaparken bir öncü kuvvet gibi sahada olacağız. Belki ilk safhada elimizi taşın altına koyacağız ama şuna inanıyoruz, çok güzel örnekleri de oluşmaya başladı. Bölgenin insanı bölgedeki sanayicilerimiz de burada çok önemli katkılarda bulunacaklar. Bölgede yapılacak her türlü faaliyetteki istihdamın ana kaynağı bölge insanı olacak. Burada ana amaçlardan birisi hem yatırım yapmak, teknoloji oluşturmak hem de bölge insanımızın yaralarını saracak daha ileride de uzun sürede istihdam oluşturacak ve belirli bir teknoloji seviyesi kazandıracak bir istihdam politikası gütmek. Bu politikanın gerektirdiği insan kaynağının bölgede olduğuna inanıyoruz. Ola ki olmaması durumunda da gerekli eğitim ve yetiştirme faaliyetlerini ilk günden itibaren yapmak istiyoruz. İstihdam ettiğimiz arkadaşlarımızın konut sorunu da yine istihdam eden taraf halledecek. İşe aldığımız her bir depremzedemizin konut problemini de yine iş yeri çözüyor olacak.’’

ROKETSAN’DAN DEPREM BÖLGESİNE YATIRIM

Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, Roketsan’ın Hatay’ın Kırıkhan ilçesinde silah sistemleri ve roket parçalarıyla ilgili yatırım yaptığı alanda incelemelerde bulundu. Burada değerlendirmelerde bulunan Demir, “Deprem bölgesine geniş bir istihdam projesi başlattık. Planlamalarımızı yaptık, şirketlerimiz her biri bir şehrimize önemli yatırım yapsınlar istedik. Sadece yatırım değil aynı zamanda konutla beraber yani malum çok geniş bir konut projesi başlatıldı. Biz konutlarla beraber istihkam hem de istihdam el ele yürüsün. Çünkü bölgenin bu anlamda ihtiyacı var. O açıdan çeşitli illerde başlattığımız faaliyetlerin bir kısmını da burada Kırıkhan’da Roketsan’ın kuracağı tesislerin bu arazide başlatılmasıyla ilgili attığımız adım var. Aynı zamanda elektrik-elektronik aksamla ilgili yapacağı bir yatırım var. Burada roket parçalarıyla ilgili yüksek teknolojili ürünlerimizi üretiyor olacağız” dedi.

‘DEPREMZELEDELİRİMİZİ ÖZELLİKLE İSTİHDAM EDECEĞİZ’

Ürünlerin yanında bölgeden yapılacak istihdamın da çok önemli olduğuna vurgu yapan Başkan Demir sözlerine şöyle devam etti:

“Depremzedelerimizi özellikle istihdam edeceğiz. Yüksek teknolojili ürünlerle ilgili de çalışmaları sağlayacağız. Aynı zamanda onların da çalıştıkları tesisin yakınında iskan edilmesini sağlayacağız. Yapılacak tesisler aynı zamanda modern bir mahalle olacak. Yani çok büyük cazip şartları olan kendi içinde bir mahalle ve küçük bir şehir niteliğini taşıyan çeşitli tesislerin içinde olduğu bir yaşam alanı oluşturulacak. Burayı bir cazibe merkezi yapmak istiyoruz. Hem yaşam alanı açısından hem de çalışacak iş ve teknoloji açısından inşallah. Kırıkhan’a, Hatay’a hayırlı olsun. Bunun arkasının geleceğini umuyoruz. Çünkü bu bir adım, kendisi bir lokomotif görevi görecek ve çevresinde bir ekosistem oluşturacaktır. Buna eminiz çünkü burada atılan adımı bölge insanı da sahiplenecek ve nice sanayicimizin burada yatırım yaptığını da göreceğiz. Böylece depremden sonra savunma sanayisinde Türkiye, dünyaya verdiği güçlü mesajı bu anlamda da büyük bir felaketten sonra nasıl ayağa kalktığını nasıl daha azimle, daha güçlü, daha hızlı yol aldığını göstermiş olacak. Başta 200-250 civarında bir istihdam daha sonra 500’e kadar gidecek bir sayıyı şu anda planlıyoruz.”

AK Parti Milletvekili Hüseyin Yayman ise, bölgenin depremle büyük acılar yaşarken umutların yeşerdiğini kaydederek, kalıcı konutların yükselmesi ve Roketsan’ın yatırım yapmasının çok değerli olduğunu söyledi.

What do you think?

Bir yanıt yazın

GIPHY App Key not set. Please check settings

Beyaz Saray’da yapay zekâ toplantısı

KOBİ’lere deprem desteği: Üst limit: 75 bin TL, 12 ay geri ödemesiz