in , , , ,

Psikolojik Olarak Kendini Güvende Hissetmek

Bir birey psikolojik olarak kendini güvende hissetmek istiyorsa evleviyetle kendine ve de yaşamına pozitif bir görüş açısı olmalıdır. Pozitif bir bakış açısına sahip olan bir insan, doğruları da yanlışları da görebilmektedir. İnsanların doğal yapısında önceden olumsuzlukları görebilme eğilimleri varmış. Fakat kendine güvenmiş bir insanın yaşamı aydınlık senaryolara bakarak değerlendirilir. 

Psikolojik olarak kendini güvende hissetmek tanımı; özünde, diğer insanların durumlarının ile duygu temsillerinin anlamdırılan bir beyin sürecinin oluşumuna hedef göstermektedir. Nadiren güven kesin bir nitelikten bahsetmektedir, genellikle belirtilmiş durumlarda ölçülüdür; örneğin bir dostunuzun size doğru söyleyebileceği konuda güvenebilirsiniz, bilinçliyken cerrahi bir işlemlerin uygulanmasına güven duymayacağınız için izin de vermeyeceksinizdir. Güven, aynı zaman diliminde temellendirme vardır; arkadaşlarınızın size doğru söyleyebileceklerini dair inancınız vardır, onlara karşı geliştirmiş olduğunuz pozitif bir davranıştan kaynaklanmaktadır, sebebi ise başka bireylere güvenebilmesi için insanlar hakkındaki duygularınızın negatif veya lakayıt olmaması gerekmektedir. 

Benzer şekilde, güvenmemek de duygulu bir serüvendir, fakat güven farklıdır, korkularınız gibi hoşlanmamalarınız negatif duygular içermektedir. Birilerine güvenmemeniz, yalnızca onların ihanet edebileceğine dair bir tahmin edildiğinden değildir, ayrıyeten güvenilmez olduğunu hakkındaki negatif  vasıfta ile birlikte duyguların hususuna hedef göstermektedir. 

Dürüstlük İnancı ve Güven İlişkisi

Psikolojik olarak kendini güvende hissetmek genel olarak bir bireyin dürüstlüğüne inancı olarak tanımlanmaktadır. Araştırmalara göre, güven bir ilişki de emniyetli hislerini artırmaktadır, korumacı ihtiyaçlarını azaltıldığı öne sürülmektedir. Ayrıyeten güvenme hissi, bireylerinin duygularına ve de isteklerine muhatap olmak istediği kişilerle rahat bir şekilde paylaşımlarını da özendirmektedir.

Güven kelimesi  kavramsal anlamına bakıldığı zaman; konuların iki temel özelliklerinden incelenmektedir. Bu iki özelliğin, bireyin yardımseverliğini ve dürüstlüğünü temsil ettiğine olan inancımızdır.  Psikolojik olarak kendini güvende hissedildiği zaman, romantik ilişkilerde olsun başka türlü ilişkilerde de vazgeçilmeyen bir niteliktir, ilişki açısından duyulan bir memnuniyet ve de ilişkilerin sürdürülebilmesi için sunulmuş ön koşullardandır. 

Şahsi güvenin, bireysel düzeylerde insana has değerlerinin toplumların kültürel özel niteliklerden etkilenir. Araştırmalara göre toplumlarda ki evrensel ve de bireysel gibi değerler, şahsi sosyal güvenin temin edilmesinde ki mühim olduğuna vurgu yapılmaktadır. Psikolojik olarak kendini güvende hisseden birey aldığı ve de alacağı kararlardan, duygulardan emin olarak daha sağlıklı bir yaşam sürdürebilir.

What do you think?

Bir yanıt yazın

GIPHY App Key not set. Please check settings

Pırlanta Dolgu Nedir?

Ruh Sağlığının Baş Belası Depresyon